Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Smaku Dzień Faworka 2024 w Wielgiem. Zdjęcia z 19. edycji

Małgorzata Chojnicka
Małgorzata Chojnicka
Tak było na XIX Festiwalu Smaku Dzień Faworka w Wielgiem. Zdjęcia z 2024
Tak było na XIX Festiwalu Smaku Dzień Faworka w Wielgiem. Zdjęcia z 2024 Małgorzata Chojnicka
Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Wielgie „Przyszłość” wspólnie z Ośrodkiem Kultury i Biblioteką Gminy Wielgie, przy wsparciu władz samorządowych różnego szczebla oraz sponsorów zorganizowało XIX Festiwal Smaku Dzień Faworka.

Impreza odbyła się w sali widowiskowej w Wielgiem, a w konkursowe szranki stanęło ponad 80 potraw, przygotowanych przez miłośników dobrej kuchni z dwóch powiatów – lipnowskiego i toruńskiego.

Wydarzenie uświetnił występ Teatru Bene Nati z Liceum Ogólnokształcącego w Lipnie pod kierunkiem Wandy Mróz oraz pokaz zumby w wykonaniu pań, które ćwiczą pod kierunkiem Martyny Olewińskiej. Wśród gości znalazł się Piotr Hemmerling, wicewojewoda kujawsko-pomorski oraz przedstawiciele wojewódzkich, powiatowych i gminnych władz samorządowych. Licytację ze swadą i humorem już po raz siedemnasty poprowadził Grzegorz Stupecki.

Jurorzy oceniający przygotowane potrawy i słodkości nie mieli łatwego zadania. Jednak musieli wybrać te najlepsze.

- Szczególne wrażenie zrobiły na nas potrawy z dziczyzny – zdradza Hubert Konczalski, szef kuchni w Dworku Magdalenka. – Dziczyzna w borowikach z musem z rokitnika, która wygrała, była po prostu idealna. W dodatku została pomysłowo podana. Potrawka z jelenia również została przyrządzona doskonale. Ona zajęła miejsce drugie. Chciałbym podkreślić, że przygotowanie potraw z dziczyzny, by smakowały jak należy, nie jest łatwe. Tu uczestniczki konkursu udowodniły, że to mięso nie ma przed nimi tajemnic. Wśród potraw wyróżnionych znalazł się pasztet z jelenia. On też został zrobiony tak, jak należy. Cieszę się, że dziczyzna wraca do łask, bo to bardzo wartościowe mięso.

Wyniki konkursu kulinarnego Festiwal Smaków Dzień Faworka 2024:

Kategoria potrawy mięsne i przystawki:

  1. Mariola Lipińska – dziczyzna w borowikach z musem z rokitnika
  2. Maryla Zalewska - potrawka z jelenia
  3. Renata Mańska – udka kacze w sosie z suszonych owoców z sokiem pomarańczowym

Wyróżnienia:

  1. Iwona Michalak - roladki drobiowe w sosie truflowym
  2. Ewa Piątkowska - polędwiczki w sosie po węgiersku
  3. Agnieszka Wasilewska - pasztet z jelenia

Kategoria ciasta i desery:

  1. Malgorzata Celmer - michałek
  2. Agnieszka Wasilewska - tort w powidłach „brzozowych”
  3. Anna Karbowska - chlebek domowy

Wyróżnienia:

  • Bożena Staśkowska - gwiazda makowa
  • Marzena Szczepaniak - rolada bezowa
  • Katarzyna Rumińska - rogaliki dziecinnie proste

Kategoria napoje alkoholowe:

  1. Lidia Stawska - karmelówka
  2. Krystyna Wiśniewska - nalewka wiśniowa
  3. Monika Prusakiewicz - cytrynówka z nutą mięty

Wyróżnienia:

  • Teresa Kostrzewska - nalewka z imbiru
  • Barbara Rykaczewska - nalewka z tarniny
  • Dorota Lendecka – kukułka

Kategoria pączki, faworki, oponki:

  1. Lidia Stawska - pączki
  2. Teresa Jamróz - faworki
  3. Zofia Kuźmińska – pączki

Wyróżnienia:

  • Wioletta Lipińska-Kasiorowska – faworki - mrowisko
  • Małgorzata Jędrzejczak - gniazdka
  • Elżbieta Korpalska - pączki karnawałowe

Niebawem EBOOK z przepisami będzie dostępny na stronie Ośrodka Kultury i Biblioteki Gminy Wielgie.

Tak było na XIX Festiwalu Smaku Dzień Faworka w Wielgiem. Zdjęcia z 2024

Festiwal Smaku Dzień Faworka 2024 w Wielgiem. Zdjęcia z 19. edycji

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lipno.naszemiasto.pl Nasze Miasto