Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze uszka do wigilijnego barszczu. Przepis od pana Zbigniewa z Lipna

Małgorzata Chojnicka
Małgorzata Chojnicka
Zbigniew Marcinek ma przepis na najlepsze uszka do barszczu
Zbigniew Marcinek ma przepis na najlepsze uszka do barszczu Małgorzata Chojnicka
Zbigniew Marcinek z Lipna przygotowuje uszka tak jak robiły to jego babcia i mama, które urodziły się na Wołyniu. To kulinarny majstersztyk.

W wielu domach na Wigilię podaje się barszcz z uszkami. To kulinarny majstersztyk, z którym nie każdy sobie radzi. Prawdziwym specjalistą od przygotowywania uszek jest Zbigniew Marcinek z Lipna. Jego rodzina ze strony matki pochodzi z Wołynia, a na Kresach Wschodnich podczas wigilijnej wieczerzy nie mogło zabraknąć barszczu z uszkami.

- Podpatrywałem jak uszka robiły moja babcia i mama – opowiada Zbigniew Marcinek. – Mnie bardziej ciągnęło do kuchni niż moją siostrę i ona nie przygotowuje ani uszek, ani pierogów. Sekretem udanej potrawy są chęci i włożenie w nią serca. Trzeba czerpać radość z samego jej przygotowywania, a wtedy na pewno nam wyjdzie.

Przepis na uszka do wigilijnego barszczu

Aby zrobić uszka najpierw trzeba przygotować farsz. Suszone grzybki należy umyć, obgotować i drobniutko pokroić. Koniecznie na rzepakowym oleju tłoczonym na zimno zeszklić cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodać do niej grzybki. Gdy smaki się połączą, odstawić do przestygnięcia. Namoczyć czerstwą bułkę w mleku, odcisnąć i zmielić. Do masy grzybowo – cebulowej należy wbić jajko i z umiarem dodawać bułkę. Nie może być jej za dużo, bo farsz zrobi się twardy. Na koniec wystarczy już tylko doprawić do smaku pieprzem i solą.

- Ciasto robię w taki sam sposób jak na pierogi – zdradza pan Zbyszek. – Na półtorej szklanki dobrej mąki pszennej daję łyżkę masła i żółtko, a wody wlewam tyle, ile wchłonie mąka. Woda musi być bardzo gorąca. Wtedy ciasto wychodzi bardzo plastyczne i z łatwością formuje się z niego zgrabne uszka. Nigdy nie dodaję soli.

I już zostaje tylko wrzucenie uszek na osolony wrzątkiem z dodatkiem oleju. Gdy wypłyną, trzeba je jeszcze przez chwilę pogotować i gotowe!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lipno.naszemiasto.pl Nasze Miasto