17. Festiwal Smaku "Dzień faworka" w Wielgiem [zdjęcia]

Wojciech Alabrudziński
Wojciech Alabrudziński
Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Wielgie „Przyszłość” oraz Ośrodek Kultury i Biblioteka Gminy Wielgie już po raz siedemnasty zorganizowali Festiwal Smaku pod hasłem „Dzień faworka”.

Gwoździem programu były oczywiście potrawy przygotowane przez gospodynie z całego powiatu lipnowskiego oraz sąsiadek z ościennych gmin. Na stołach oprócz pączków, faworków i innych słodyczy królowały potrawy mięsne, sałatki oraz nalewki. Przygotowane produkty oceniało jury.

Za szczególne walory nagrodzono potrawy: pasztet z królika Grażyny Graczewskiej z Łagiewnik (w kategorii potrawy mięsne i przystawki), „Ferrero Roche” Judyty Kucharskiej z Ostrowitego (ciasta i desery), nalewkę z pędów sosny Aliny Połot z Kłobukowa (kategoria napoje alkoholowe) oraz pączki wykonane przez Małgorzatę Jędrzejczak z KGW w Ostrowitem (pączki, faworki, oponki). Oczywiście, jak co roku, na scenie zaprezentowali się wykonawcy – tym razem grupa teatralna „Bene Nati” z Lipna oraz panie tańczące zumbę.

Nowe rozporządzenie w związku z pandemią

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie