Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wigilijne potrawy z ryb. Najlepsze przepisy Zofii Jułga z gminy Wielgie

Małgorzata Chojnicka
Małgorzata Chojnicka
Zofia Jułga z Teodorowa ma prosty przepis na dania z ryb. Jest specjalistką w ich przygotowywaniu.
Zofia Jułga z Teodorowa ma prosty przepis na dania z ryb. Jest specjalistką w ich przygotowywaniu. Małgorzata Chojnicka
Zofia Jułga z Teodorowa w gminie Wielgie na rybach zna się jak nikt. Wszak jest żoną rybaka i potrafi je przygotować na wiele sposobów.

Ryba na wigilijnym stole

- Jeśli chodzi o ryby, to wszystkiego nauczyła mnie teściowa – mówi Zofia Jułga. – Była świetną kucharką i chętnie zdradzała swoje kulinarne sekrety. Obok smażonej ryby w sosie pomidorowym, którą przygotowuje według jej receptury trudno przejść obojętnie. Może to brzmi nieskromnie, ale jest przepyszna.

Pani Zosia nie jest zwolenniczką solenia ryby i odstawiania jej na noc do lodówki. Wystarczy skropić ją sokiem z cytryny, popieprzyć, posolić i odstawić na dwie godziny. Potem oprósza się dzwonka mąka i smaży na gorącym oleju. Patelnia musi być porządnie rozgrzana. Usmażoną rybę można włożyć do litrowych słoików i zalać gorącym sosem pomidorowym, który przygotowuje się w proporcjach cztery szklanki wody i szklanka octu spirytusowego. Wodę trzeba zagotować z koncentratem pomidorowym, dodać dość sporo cukru, pieprz, sól, listek laurowy i ziele angielskie, trochę oleju. Na koniec wlewa się ocet i jeszcze raz doprowadza do wrzenia.

– Nie ma tu ściśle określonych proporcji – kontynuuje pani Zosia. – Każdy musi doprawić ten sos na swój smak. Stały jest stosunek wody do octu. Nigdy nie dodaję cebuli, bo nie jest to bardzo kwaśny sos, a zależy mi, aby przez kilka dni taka ryba mogła postać w lodówce.

Rybka w sosie pomidorowym jest rewelacyjnym rozwiązaniem, gdy smażona ryba zostanie z wigilijnej wieczerzy.

Kotlet ze szczupaka? Przepis na wigilijną rybę

Prawdziwym specjałem są kotlety ze szczupaka. Jest to danie wykwintne, ale przecież są święta. Filety z dużego szczupaka trzeba pozbawić skóry i przepuścić przez maszynkę do mięsa, razem z surowym boczkiem oraz namoczoną i odciśniętą czerstwą bułką. Do zmielonego mięsa dodaje się jajka i cebulkę, może być przesmażona, ale nie jest to konieczne. Następnie trzeba wyrobić, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, a także dodać szczyptę cukru. Uformowane kotleciki smaży się na gorącym oleju.

- Po usmażeniu podlewam kotlety na patelni odrobiną wrzątku, żeby trochę zaparowały – podsumowuje. – Ona są świetne na ciepło, ale też na zimno i w sosie pomidorowym.

Może więc warto spróbować i zaszaleć z rybnymi smakołykami na święta?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lipno.naszemiasto.pl Nasze Miasto