Tym razem Festiwal Smaków w Tłuchowie wyglądał nieco inaczej. Nie było konkursu kulinarnego, a przyjemne spotkanie, degustacja dyniowych potraw i wymiana przepisami.
Organizatorami spotkania są KGW Jagna i KGW Jaga. Były zupy dyniowe, gulasz, leczo, pasztet, ciasta ,serniki, babeczki, orzeszki, naleśniki z farszem, nalewki oraz sałatki.
Panie ponownie udowodniły, że z dyni można ugotować wszystkie potrawy. Pyszne dyniowe desery i dania główne wyglądają pięknie, a do tego są bardzo zdrowe.
Na gości czekała niespodzianka: dyniowe boxy, w których znaleźli dyniowe przetwory.
Przepis: Placki z dyni na słono
Składniki:
- 2 szklanki surowej dyni w kawałkach,
- 1 szklanka mąki razowej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru,
- sól, pieprz do smaku,
- jogurt grecki lub kwaśna śmietana 12% tłuszczu.
Sposób przygotowania:
- Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, następnie połącz z żółtkami, oliwą i przyprawami.
- Dosyp mąkę i wymieszaj.
- Ubij białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z powstałym ciastem.
- Na rozgrzaną patelnię wyłóż niewielkie porcje ciasta.
- Smaż po 2 minuty z każdej strony aż się zarumienią. Podawaj z jogurtem lub kwaśną śmietaną
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?