Spis treści
Właściwości arbuza
Arbuz jest ceniony przede wszystkim za swój słodki, orzeźwiający smak. Warto jednak wiedzieć, że ma również wiele korzyści zdrowotnych. Ma sporo witamin. Jest w nim witamina C, która wzmacnia naszą odporność i pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry. Mamy też witaminę A, ważną dla dobrego wzroku i utrzymania zdrowych kości. Ponadto arbuz zawiera likopen. To silny antyoksydant, który służy ochronie serca i naczyń krwionośnych. W arbuzie jest beta-karoten, który ma właściwości przeciwzapalne.
Zalety arbuza:
- niska wartość energetyczna – 37 kalorii w 100g
- nawadnia organizm
- oczyszcza organizm z toksyn
- polepsza przemianę materii
- uniwersalne zastosowanie – na surowo, do sałatek, koktajli, deserów
Co zrobić z arbuza?
Arbuza można jeść na surowo. Gdy kupiliśmy go za dużo, warto go przerobić. Polecamy koktajle, smoothie, lemoniadę, lody, sałatkę.
Lemoniada arbuzowa - przepis
Arbuza miksujemy z cytryną bez skórki, wodą, syropem z agawy/klonowym lub miodem. Dodajemy kostki lodu.
Koreczki z arbuza - przepis na szybką przystawkę
Kostki soczystego arbuza smarujemy kremową pastą z fety lub kostki gorgonzoli. Na wierzch kładziemy wytrawną oliwkę
Mus arbuzowy - jak zrobić?
1,5 szklanki arbuza miksujemy z 2 łyżkami soku z cytryny, 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczone w 5 łyżkach gorącej wody. Miksujemy. Dodajemy 250 g mascarpone w temperaturze pokojowej. Miksujemy. Ubijamy 1 białko jajka z 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy partiami do masy arbuzowej. Delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do małych naczyń. Studzimy 5-6 godzin. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, owocami lub czekoladą.
Sałatka z arbuza - przepis
Arbuza kroimy w kostkę. Dodajemy ogórka pokrojonego na półplasterki i pokruszoną fetę lub gorgonzolę. Polewamy dressingiem (oliwę i sok z limonki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej kostki bagietki lub bułki paryskiej. Przyrumienione grzanki przekładamy na sałatkę. Delikatnie mieszamy. Możemy dodać oliwki.
Koktajl z arbuza z lodami - hit na lato
300 g arbuza miksujemy z 250 ml jogurtu naturalnego i 100 g lodów jogurtowych.
Arbuzowy shake - idealny na upały
Blendujemy kawałek wypestkowanego arbuza, garść truskawek, kilka listków świeżej mięty z odrobiną mleka roślinnego. Podajemy z lodem.
Zobacz w galerii dodatkowe arbuzowe przepisy
Czytaj w serwisie
Szukasz pomysłu na kuchnię? Zobacz projekty mebli kuchennych od Darka Wardziaka („Stolarza Szelągowskiej”) . Prezentujemy meble od najbardziej znanego stolarza w Polsce
Takie są modne sukienki na wesele. Zobacz propozycje modnej stylizacji na wielkie wyjście wiosną/latem 2023
Zobacz jak mieszka i żyje gwiazda „True Love” Edyta Zając debiutuje jako prowadząca program telewizyjny
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?