Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Na Wielkanoc babka być musi! Najlepszy przepis na wielkanocne ciasto

Małgorzata Chojnicka
Małgorzata Chojnicka
Z tym przepisem babka na Wielkanoc na pewno się uda
Z tym przepisem babka na Wielkanoc na pewno się uda Małgorzata Chojnicka
Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez babki. Może być drożdżowe i ta jest najbardziej tradycyjna, ale wielu amatorów ma też babka gotowana. W niektórych domach robi się ją raz do roku, właśnie na wielkanocny stół.

Zobacz wideo: Zimna krew w obliczu ognia. 10-letni bohater z Koronowa odznaczony

od 16 lat

Przepis na babkę gotowaną na Wielkanoc

Składniki: 5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru, trzy czwarte kostki margaryny, kieliszek alkoholu, odrobina aromatu rumowego.

Wykonanie: utrzeć margarynę z cukrem na puch, dodawać jajka na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać alkohol i aromat. Przełożyć ciasto do foremki do gotowania babek, zamknąć ją i obciążyć, wstawić do garnka z letnią wodą, przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu godzinę i 15 minut. Po upieczeniu polać polewą czekoladową.

Polewa: zagotować ¼ (jedną czwartą) szklanki wody z 1 szklanką cukru, zestawić z ognia, dodać 1/6 kostki margaryny i kakao, wymieszać, aby składniki się połączyły.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na lipno.naszemiasto.pl Nasze Miasto