Zobacz wideo: Zimna krew w obliczu ognia. 10-letni bohater z Koronowa odznaczony
Przepis na babkę gotowaną na Wielkanoc
Składniki: 5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru, trzy czwarte kostki margaryny, kieliszek alkoholu, odrobina aromatu rumowego.
Wykonanie: utrzeć margarynę z cukrem na puch, dodawać jajka na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać alkohol i aromat. Przełożyć ciasto do foremki do gotowania babek, zamknąć ją i obciążyć, wstawić do garnka z letnią wodą, przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu godzinę i 15 minut. Po upieczeniu polać polewą czekoladową.
Polewa: zagotować ¼ (jedną czwartą) szklanki wody z 1 szklanką cukru, zestawić z ognia, dodać 1/6 kostki margaryny i kakao, wymieszać, aby składniki się połączyły.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?