Najlepszy przepis na pączki na Tłusty Czwartek. Pączki od Żanety Kępińskiej zawsze wychodzą [zdjęcia]

Małgorzata Chojnicka
Małgorzata Chojnicka
Żaneta Kępińska z Wielgiego zdradza przepis na najlepsze pączki na Tłusty Czwartek. Zawsze się udają. Małgorzata Chojnicka
Żaneta Kępińska z Wielgiego ma sprawdzony przepis na pączki na Tłusty Czwartek. Nauczyła się je piec, gdy jako młoda mężatka mieszkała na Kaszubach. Jednak nadziewa je wyłącznie powidłami śliwkowymi, tak jak to się robi w Czechach. Tam się bowiem urodziła i wychowała.

Zobacz wideo: Podatek cukrowy dobija polskich producentów.

Najlepsze pączki własnej roboty

W czwartek będziemy objadać się pączkami. Jedni kupią je w cukierni, a drudzy samodzielnie upieką. Domowe pączki nie są ani czasochłonne, ani nie wymagają nie wiadomo jakich umiejętności. Po prostu trzeba chcieć spróbować i to w zasadzie wystarczy.

Trwa głosowanie...

Pączki kupne, czy robione samemu?

Sam zwyczaj świętowania tłustego czwartku łączy większość regionów naszego kraju. Jest związany ze świętami kościelnymi, ale ma charakter typowo świecki. W ten sposób obchodzi się koniec karnawału, a to jest ostatni czwartek przed nadejściem Wielkiego Postu. Stąd jest dniem ruchomym w kalendarzu. Tłustoczwartkowa tradycja nakazuje najeść się na słodko, tłusto i koniecznie na zapas. Dlatego w tym dniu królują pączki, oponki i faworki, zwane też chruścikami.

Dobry pączek musi mieć jasną obwódkę, być lekki jak piórko i bardzo elastyczny. Po ściśnięciu powinien powrócić do pierwotnego kształtu. Najważniejsze, by nie napił się tłuszczu, bo wówczas będzie niesmaczny.

Bardzo smaczne pączki piecze Żaneta Kępińska z Wielgiego, która jest Czeszką, ale mieszka w Polsce od prawie trzydziestu lat.

– Czeskie pączki to kublihy – mówi Żaneta Kępińska. – Jada się je całym rokiem, chociaż najchętniej w czasie karnawału. Nadziewane są zazwyczaj powidłami śliwkowymi i takie smażę w moim domu. W Czechach nie świętujemy tłustego czwartku. Jednak pączki nauczyłam się piec już w Polsce, kiedy jako młoda mężatka mieszkałam na Kaszubach. Podpatrywałam sąsiadki, które smażyły rewelacyjne pączki i chruściki.

Przepis na najlepsze pączki

Jest kilka takich żelaznych zasad, których trzeba przestrzegać podczas pieczenia ciast drożdżowych. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, oprócz tych, które się podgrzewa. Mąkę trzeba przesiać, a ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie w jedną stronę i dopiero na sam koniec wlać roztopione masło. Aby pączki nie piły tłuszczu, należy do ciasta wlać kieliszek spirytusu lub wódki. Można je smażyć na samym smalcu lub na smalcu z dodatkiem oleju. Podczas roztapiania smalcu dobrze jest wlać łyżkę spirytusu lub octu. Uchroni to pączki przed wchłanianiem tłuszczu.

- Ciasto robię trochę na oko – żartuje pani Żaneta. – Używam mąki tortowej i na kilogram daję osiem żółtek i jedno całe jajko. Można oczywiście dać więcej i wtedy ograniczyć mleko. Ucieram je z cukrem na puch. Jednak zaczynam od zrobienia zaczynu. Kosteczkę drożdży 10 dkg rozcieram z łyżką cukru, gdy się rozpuszczą dodaję trochę mąki i ciepłe mleko. Gdy zaczyn podwoi objętość, wlewam go do przesianej mąki, wymieszanej ze sporą szczyptą soli, dodaję utarte żółtka i zaczynam wyrabiać. Pod sam koniec wlewam kieliszek spirytusu i pół kostki roztopionego masła. Musi być letnie. Ważne, by nie ciasta nie przerobić i zostawić je w spokoju do wyrośnięcia. Zostaje już tylko uformowanie pączków, nadzianie ich powidłami i poczekanie aż podrosną. I wtedy można zabierać się za smażenie. Po lekkim wystudzeniu wystarczy oprószyć je cukrem pudrem.

- Najbardziej lubię pączki jeszcze ciepłe – śmieje się pani Żaneta.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie