Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Smaków 2019 w Chalinie - Ryba na wiele sposobów [zdjęcia]

Ewelina Fuminkowska
Ewelina Fuminkowska
Ryba na wiele sposób tak brzmiał tytuł Festiwalu Smaków w Chalinie.

- Ziemia Dobrzyńska ma wiele jezior, a w nich ryby, stąd pomysł. Zresztą nigdzie nie ma ryb - wyjaśniły panie Janina Gruszczyńska i Marzena Szczepańska z Chalina.

Na stole królowały potrawy z różnych ryb. Panie przygotowały około 40 potraw w trzech kategoriach: zupy, dania główne oraz przystawki i marynaty. Jury miało problem z wyborem najlepszych.

- Przygotowałam sandacza z sosem chrzanowym, a koleżanka do niego zrobiła cytrynówkę. W końcu rybka lubi pływać - powiedziała Mirosława Ławska. Panie z KGW Czarne zrobiły trzy dania. - Te potrawy zawsze goszczą u mnie na świątecznym stole - dodała Marzena Świątkowska. Zanim jury skończyło obrady, goście doskonale się bawili. Przygrywał im zespół 55 Plus, choć mieliśmy wątpliwości, czy obie panie łącznie mają 55 lat. Ponadto panie KGW mogły wziąć udział w teście i sprawdzić swoją wiedzę o rybach. 
Upominki za udział otrzymały wszystkie panie, a honorowe Chalinianki, choć przygotowały potrawy, zrezygnowały z udziału w konkursie.
Ryba na wiele sposób tak brzmiał tytuł Festiwalu Smaków w Chalinie. - Ziemia Dobrzyńska ma wiele jezior, a w nich ryby, stąd pomysł. Zresztą nigdzie nie ma ryb - wyjaśniły panie Janina Gruszczyńska i Marzena Szczepańska z Chalina. Na stole królowały potrawy z różnych ryb. Panie przygotowały około 40 potraw w trzech kategoriach: zupy, dania główne oraz przystawki i marynaty. Jury miało problem z wyborem najlepszych. - Przygotowałam sandacza z sosem chrzanowym, a koleżanka do niego zrobiła cytrynówkę. W końcu rybka lubi pływać - powiedziała Mirosława Ławska. Panie z KGW Czarne zrobiły trzy dania. - Te potrawy zawsze goszczą u mnie na świątecznym stole - dodała Marzena Świątkowska. Zanim jury skończyło obrady, goście doskonale się bawili. Przygrywał im zespół 55 Plus, choć mieliśmy wątpliwości, czy obie panie łącznie mają 55 lat. Ponadto panie KGW mogły wziąć udział w teście i sprawdzić swoją wiedzę o rybach. Upominki za udział otrzymały wszystkie panie, a honorowe Chalinianki, choć przygotowały potrawy, zrezygnowały z udziału w konkursie. Ewelina Fuminkowska
Panie ze Stowarzyszenia KGW „Chalinianki” zorganizowały po raz pierwszy Festiwal Smaków, na którym królowała ryba. Razem z nimi świętowali goście z ośmiu kół. Do smaku przygrywał zespół „55+”.

Ryba na wiele sposób tak brzmiał tytuł Festiwalu Smaków w Chalinie.

- Ziemia Dobrzyńska ma wiele jezior, a w nich ryby, stąd pomysł. Zresztą nigdzie nie ma ryb - wyjaśniły panie Janina Gruszczyńska i Marzena Szczepańska z Chalina.

Na stole królowały potrawy z różnych ryb. Panie przygotowały około 40 potraw w trzech kategoriach: zupy, dania główne oraz przystawki i marynaty. Jury miało problem z wyborem najlepszych.

- Przygotowałam sandacza z sosem chrzanowym, a koleżanka do niego zrobiła cytrynówkę. W końcu rybka lubi pływać - powiedziała Mirosława Ławska. Panie z KGW Czarne zrobiły trzy dania. - Te potrawy zawsze goszczą u mnie na świątecznym stole - dodała Marzena Świątkowska. Zanim jury skończyło obrady, goście doskonale się bawili. Przygrywał im zespół 55 Plus, choć mieliśmy wątpliwości, czy obie panie łącznie mają 55 lat. Ponadto panie KGW mogły wziąć udział w teście i sprawdzić swoją wiedzę o rybach. Upominki za udział otrzymały wszystkie panie, a honorowe Chalinianki, choć przygotowały potrawy, zrezygnowały z udziału w konkursie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Festiwal Smaków 2019 w Chalinie - Ryba na wiele sposobów [zdjęcia] - Gazeta Pomorska

Wróć na lipno.naszemiasto.pl Nasze Miasto