Zobacz wideo: Liczebność zwierząt hodowlanych w Polsce
W Wielgiem u Mirosławy Wilk odbyło się tradycyjne świniobicie, a dokładnie robienie wędlin ze świni rasy złotnickiej pstrej. Było to możliwe dzięki współpracy z Instytutem Zootechniki w Krakowie w ramach programu „Co z zagrody to na stole”. Wilkowa Chata leży na szlaku „Niech Cię Zakole”. Były to warsztaty dla agroturystyki i restauratorów, którzy mają w swoim menu dania tradycyjne.
Wędliny powstawały pod bacznym okiem Piotra Lenarta, pasjonata kuchni i organizatora wydarzeń kulinarnych. Zrobiono kiełbasę i kaszankę, ale także salcesony, świeżonkę do słoików, smalec ze skwarkami, szynki i boczki, wędzone olchowym drewnem. W piecu upieczono schab z kością. Nie zabrakło też żurku z biała kiełbasą i jajkami. Było przepysznie!
Takich smaków próżno szukać na sklepowych półkach. Dobrze, że są jeszcze pasjonaci, którzy starają się ocalić nasze kulinarne dziedzictwo.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?