W czwartek, 26 października 2023 roku w holu Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu, gmina Brześć Kujawski zorganizowano coroczne Święto Chleba. Choć właściwa nazwa to Tydzień Chleba Żytniego, to jednak na stołach zagościły chleby pszenne, żytnie, z ziarnami, barwione na różnorodne kolory.
- Te dni przebiegają pod hasłem chleba tradycyjnego, wypiekanego na zakwasie - mówi Kazimierz Rojewski, dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu. - To uczniowie mają pomysły jak wypiekać chleb, nie tylko w naszej pracowni, ale także w domu. Ponadto zawsze organizujemy konkurs na najciekawszy wypiek. Autorzy najciekawszych wypieków, ocenionych przez jury, otrzymują nagrody.
"Zdrowy chleb na naszym stole" – pod takim hasłem w ZS CKR po raz kolejny przygotowano Tydzień Chleba. W przedsięwzięcie zaangażowani byli: uczniowie, rodzice, głównie mamy i babcie. Celem zmagań było przygotowanie różnorodnych gatunków chleba, od tradycyjnego na zakwasie, poprzez graham, pełnoziarnisty. Uczniowie klas gastronomicznych przygotowali również pasty jajeczne, twarogowe, rybne, smalec.
- Uczniowie wypiekają chleby na konkurs, ale oprócz tego także na zajęciach wspólnie z nauczycielami także przygotowują pieczywo - mówi Lidia Rędzikowska, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w ZS CKR w Starym Brześciu. - Uczniowie wypiekają chleby żytnie, pszenne, pszenno-żytnie, z suszonymi pomidorami, z żurawiną, z siemieniem lnianym, przeróżne smaki, także nowości.
W roku 2023 jury najwyżej oceniło wypieki przygotowane przez:
- Miłosza Płockiera
- Jakuba Michalaka
- Huberta Michalaka
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?