Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na pączki. Tradycyjne domowe pączki, które zawsze wychodzą pyszne

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Pączki to nic innego jak kule ciasta drożdżowego smażone na oleju lub smalcu. Są też przepisy na pączki pieczone, jednak w ostatecznej formie bardziej przypominają bułki z nadzieniem. Zamieszczamy tradycyjny przepis na znakomite pączki. Składników nie potrzebujemy wielu, a wnętrze zależy już tylko od naszej wyobraźni.

Tym, czego potrzebujemy na początek, jest czas. Ciasto drożdżowe ze swej natury w tradycyjnym wykonaniu potrzebuje cierpliwości - musi wyrosnąć. Czy przepis na pączki i ich wykonanie jest czymś trudnym? Zdecydowanie nie!

Przepis na pączki - składniki

Czego potrzebujemy do zrobienia pączków? (szklanka = 250 ml)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 6-7 łyżek masła
  • 1 łyżkę wódki lub octu
  • 1 szklankę ciepłego mleka
  • 3/4 łyżeczki soli

Poza tym: smalec/olej do smażenia, konfitura (lub inne nadzienie), cukier puder do posypania.

Jak zrobić pączki? Przepis krok po kroku

Składniki zgromadzone? Zatem zabieramy się do robienia pączków!

  1. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i kilkoma łyżkami mleka (w małym garnuszku/rondelku). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy pozostałe mleko.
  3. Do drugiej miski przesiewamy mąkę i sól. Wlewamy tu utarte żółtka z mlekiem oraz wyrośnięte drożdże. Mieszamy, dodajemy wódkę/ocet.
  4. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.
  5. Przykrywamy ścierką i dostawiamy do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).
  6. Po tym czasie odrywamy dłońmi małe kawałki ciasta i formujemy dłońmi okrągłe placki. Na środek kładziemy konfiturę i zlepiamy brzegi placka do siebie. Formujemy kulkę i odkładamy zlepioną częścią do dołu na posypanej mąką desce czy serwecie.
  7. Gdy już wszystkie mąki zostały ukształtowane, przykrywamy je ścierką na min. 15 min do wyrośnięcia.
  8. Smażymy pączki w rozgrzanym tłuszczu, aż zbrązowieją z obu stron.
  9. Wyjmujemy na papier, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystygnięciu posypujemy pudrem.

Pomysły na nadzienie: dżem truskawkowy, konfitura malinowa lub różana, powidła, kawałek banana w zestawie z kawałkiem czekolady. Do wyrabianego ciasta można dodać aromat waniliowy albo pomarańczowy, zetrzeć trochę skórki cytryny.

Ile pączków wyjdzie z podanych proporcji? To trudne do określenia, bo zależy od wielkości, jaką im nadamy, ale minimum kilkanaście z pewnością zawita na talerzu.

Partnerzy akcji
CUKIERNIA SZYLING

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wloclawek.naszemiasto.pl Nasze Miasto