MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 22
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupa z pokrzyw najlepsza jest wczesną wiosną, kiedy pokrzywy...
fot. latosowo.pl

Potrawy z dzikich roślin. Sprawdzone przepisy na dania z „chwastów”. Zupa z pokrzyw, sałatka z fiołków, omlet z podagrycznikiem i nie tylko

Zupa z pokrzyw à la Latosowo

Zupa z pokrzyw najlepsza jest wczesną wiosną, kiedy pokrzywy są młode (uwaga: nie powinno się jeść pokrzyw starszych, które kwitną, za to można wykorzystać takie, które odrastają po ścięciu). Są one prawdziwą skarbnicą minerałów, witamin, no i mają znakomity smak.

Przygotowanie
Gotujemy wywar mięsny z warzywami (może być też wersja wegetariańska, na samych warzywach). Odcedzamy warzywa i mięso, a do wywaru dodajemy sporą porcję młodych szczytów pokrzyw. Zbierajmy same czubki pokrzywy – szczyt z dwoma liśćmi pod nim (niższe partie są łykowate). Pokrzyw musi ich być dużo, bo się skurczą.

Osobno blendujemy część wywaru i warzyw (z przewagą selera i pietruszki nad marchwią, bez pora). Kiedy pokrzywa ugotuje się w wywarze, ją również blendujemy, dodając sok z cytryny. Potem wszystko łączymy i dodajemy nieco kaszy manny, dla zagęszczenia. I zupa z pokrzyw gotowa. Pysznie smakuje z gotowanym na twardo jajkiem oraz smażonymi na maśle grzankami. Można też dodać kleks śmietany.

Zobacz również

Tygodniowy przegląd prasy na Helu, (12.05-18.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy na Helu, (12.05-18.05.2024)

Przegląd tygodnia od 12.05 w Szczekocinach

Przegląd tygodnia od 12.05 w Szczekocinach

Polecamy

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Szokujące stylizacje gwiazd podczas pierwszej komunii. Niektóre pokazały za wiele!

GORĄCY TEMAT
Szokujące stylizacje gwiazd podczas pierwszej komunii. Niektóre pokazały za wiele!

Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”

PILNE
Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”