W Dobrzyniu nad Wisłą odbył się Gminny Festiwal Smaku. W kulinarne szranki stanęły panie z Miejsko – Gminnej Rady Kobiet. Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania, bo potrawy były i smaczne, i smakowicie się prezentowały w myśl powiedzenia, że je się oczami. Gdy jurorzy skupiali się na degustacji, w najlepsze trwała rywalizacja sołectw.

Uczestniczki obierały na czas marchewkę, ubijały na sztywno pianę z białek, a na koniec rozwiązywały kalambury. Na zwyciężczynie czekały nagrody, ale nie one były najważniejsze, bo liczyła się przecież dobra zabawa.



Jurorzy wybrali najlepsze potrawy w czterech kategoriach. Jak podkreślili, najtrudniej im było wybrać najsmaczniejszy napój. Ostatecznie wygrała nalewka winogronowa z Chalina. Wśród potraw mięsnych zwyciężyły pierogi z mięsem z Dobrzynia nad Wisłą, a z przystawek najwyżej oceniono ziemniaki faszerowane z Płomian.


Wśród deserów nie miał sobie równych makowiec z Kochonia. Po wręczeniu nagród i dyplomów rozpoczęła się biesiada. Wszyscy poszli w tan! Imprezę uświetnił recital Aleksandry Palczak z Lipna.



Wideo. Flash Info odc. 20


Wiadomości

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w Polityce Prywatności. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!