MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te owoce wykazują również zdolność obniżania ciśnienia...
fot. Casanowe/Getty Images

Dlaczego warto częściej jeść czarną porzeczkę? Skorzystają: odporność, serce i wzrok. Podajemy domowy przepis na dżem z czarnej porzeczki

Obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Te owoce wykazują również zdolność obniżania ciśnienia tętniczego krwi. To zasługa przede wszystkim przeciwutleniaczy, które zmniejszają sztywność tętnic, co korzystnie wpływa na przepływ krwi. Naukowcy zaobserwowali, że zauważalne efekty osiąga się przy codziennym wypijaniu 250 ml soku bez dodatku cukru. Dodatkowo czarne porzeczki to znakomite źródło potasu, który jest odpowiedzialny za gospodarkę wodno-elektrolitową, a dzięki właściwościom moczopędnym redukuje obrzęki i obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Zobacz również

Przegląd prasy z Bogatyni w maju

NOWE
Przegląd prasy z Bogatyni w maju

Przegląd prasy z Łańcuta w maju

NOWE
Przegląd prasy z Łańcuta w maju

Polecamy

Dinner in the Sky: Kulinarna uczta nad Karkonoszami

Dinner in the Sky: Kulinarna uczta nad Karkonoszami

Uczniowie pojadą na wycieczki szkolne za darmo! Startuje nowy program

Uczniowie pojadą na wycieczki szkolne za darmo! Startuje nowy program

5 powodów, przez które nie możesz zrobić kupy w czasie podróży

5 powodów, przez które nie możesz zrobić kupy w czasie podróży