Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czego nie jeść przy Hashimoto? Oto zakazana lista produktów

Sandra Szymańska
Sandra Szymańska
Czego nie wolno jeść i pić przy chorobie Hashimoto? Lista zakazanych produktów w galerii >>>>>
Czego nie wolno jeść i pić przy chorobie Hashimoto? Lista zakazanych produktów w galerii >>>>>zdjęcie ilustracyjne/pixabay.com
Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, jest jedną z najczęściej występujących chorób tarczycy i prowadzi do jej niedoczynności. Odpowiednia dieta wspomaga jej leczenie. Czego nie należy jeść przy Hashimoto? Zobacz, jakich produktów nie lubi tarczyca, która nie domaga.

Tarczyca jest jednym z tych gruczołów, którego praca wpływa na cały organizm, Medycyna wciąż nie wie, skąd dokładnie bierze się choroba Hashimoto. To przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, jest jedną z najczęściej występujących chorób tarczycy o podłożu autoimmunizacyjnym i prowadzi do niedoczynności tarczycy. Stan zapalny wywołany jest atakiem własnych komórek odpornościowych. Nie wiadomo, z jakiego powodu komórki odpornościowe i przeciwciała uszkadzają tarczycę.

Takie są objawy Hashimoto

Hashimoto jest jedną z najczęściej występujących chorób tarczycy o podłożu autoimmunizacyjnym. Choroba postępuje powoli i powoduje przewlekłe uszkodzenie tarczycy, co prowadzi do obniżenia poziomu hormonów tarczycy we krwi, a w efekcie do niedoczynności tarczycy. Oto objawy Hashimoto:

  • zmęczenie i senność;
  • zwiększona wrażliwość na zimno;
  • zaparcia;
  • bladość;
  • suchość skóry;
  • opuchlizna twarzy;
  • łamliwe paznokcie;
  • wypadanie włosów;
  • powiększenie języka;
  • niewyjaśniony przyrost masy ciała;
  • bóle mięśni i osłabienie;
  • ból stawów i sztywność;
  • nadmierne lub długotrwałe krwawienie miesiączkowe;
  • depresja;
  • problemy z pamięcią i koncentrację

Tego nie jedz, jeśli masz Hashimoto

Żywienie i aktywność fizyczna wspomagają określone przez lekarza leczenie. Odpowiednio zbilansowana dieta wspomaga zmniejszanie procesów zapalnych oraz obniża ryzyko chorób współistniejących. Składniki ważne w diecie to: jod, żelazo, cynk, selen, witaminy A i D, witaminy z grupy B, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko, węglowodany o niskimi indeksie glikemicznym oraz błonnik pokarmowy.

Są produkty, których chora tarczyca „nie lubi”. Zobacz listę produktów zakazanych przy Hashimoto w galerii:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lipno.naszemiasto.pl Nasze Miasto